Top

Όρια στα παιδιά: πώς και πότε δίνουν ασφάλεια;

Τα τελευταία χρόνια έρευνες δείχνουν ότι οι οικογένειες κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα ορίων, το οποίο εκτείνεται από τα αυστηρά όρια και τον υπέρμετρο περιορισμό ως την πολύ μεγάλη χαλαρότητα και τον παιδοκεντρισμό. Τα όρια είναι σωτήρια κάποιες φορές, ενώ άλλες φορές κρύβουν παγίδες. Τα όρια χρειάζονται στα παιδιά, αλλά είναι πολύ βασικό να ξέρουμε πού, πώς και πότε πρέπει να τα βάλουμε.

 

Για παράδειγμα τα όρια που θα βάλουμε σε ένα μωρό 18 μηνών, το οποίο προσπαθεί να εξερευνήσει το περιβάλλον γύρω του, είναι καθαρά πρακτικά, καθώς θα προσπαθήσουμε να ορίσουμε τον χώρο στον οποίο μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια. Οι δομές του εγκεφάλου του που ελέγχουν την λογική σκέψη, δεν είναι αναπτυγμένες, ώστε να μπορεί το παιδί να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει όσα του λέει ο γονιός. Είναι δική μας ευθύνη να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, το οποίο θα βοηθήσει το μωρό να αναπτυχθεί και να μεγαλώσει με βάση το εξελικτικό στάδιο στο οποίο βρίσκεται.

 

Μπορούμε όμως να βάλουμε όρια σε ένα νήπιο 3 ετών που μας ζητάει να του αγοράσουμε δύο αυτοκινητάκια, δίνοντάς του την εναλλακτική να διαλέξει μόνο το ένα. Μπορούμε να εξηγήσουμε όσο πιο ήπια και μαλακά γίνεται, αλλά ταυτόχρονα με λίγα και απλά λόγια τους λόγους για τους οποίους δε μπορούμε να αγοράσουμε και τα δύο. Επιπλέον καίριας σημασίας είναι να παραμείνουμε σταθεροί σε αυτό που προτείνουμε και αν χρειαστεί να είμαστε εκεί για να αντέξουμε μια κρίση θυμού που ενδεχομένως εκδηλώσουν στην προσπάθεια τους να διαχειριστούν το όχι των γονιών τους.

 

Αυτό όμως στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε αν γίνονται επαναλαμβανόμενα αντίστοιχα σκηνικά, είναι ποια ψυχική ανάγκη προσπαθεί να μας επικοινωνήσει το παιδί μας μέσω αυτής της συμπεριφοράς. Τι πραγματικά του λείπει και το εκφράζει με αυτόν τον τρόπο; Συμπερασματικά, είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε τα όρια με τον σωστό τρόπο και στον σωστό χρόνο. Το πιο σημαντικό όμως είναι να αποτελούμε εμείς το σωστό πρότυπο για τα παιδιά μας!

 

Κρητικού Μαρίνα
PhDc Συμβουλευτική Ψυχολογία
MSc  Ψυχολογία Υγείας
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

Δημιουργία φωτογραφίας μέσω AI