Top
Υπηρεσίες που προσφέρονται:

  1. Ατομική Ψυχοθεραπεία (δια ζώσης ή/και διαδικτυακή)   Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ: Ψυχοθεραπεία: μια επένδυση στο μέλλον – Κρητικού Μαρίνα
  2. Ομαδική Ψυχοθεραπεία
  3. Ατομική ή/και ομαδική υποστήριξη μέσω του Προγράμματος Ψυχολογικής Υποστήριξης για Άτομα με Χρόνιες Νόσους (αυτοάνοσα νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη)               Περισσότερες πληροφορίες βρίσκετε εδώ: Πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης για Άτομα με Χρόνιες Νόσους – Κρητικού Μαρίνα
  4. Συμβουλευτική γονέων με βάση το attachment parenting
  5. Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία Ζεύγους
  6. Εγκυμοσύνη – Επιλόχειος κατάθλιψη – Μητρότητα
  7. Βιωματικά Σεμινάρια & Εργαστήρια ποικίλης θεματολογίας
  8. Συνεργασία με άλλες δομές (παιδικούς σταθμούς, σχολεία κλπ) για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας

Συστημική Ψυχοθεραπεία:

Η Συστημική Ψυχοθεραπεία, είναι μια μέθοδος ψυχοθεραπείας που βασίζεται στη συστημική θεωρία. Μία από τις βασικότερες θέσεις της Συστημικής, είναι ότι είμαστε  μέλη διαφόρων συστημάτων (πχ. οικογένεια, εργασία, φίλοι κλπ) και ως εκ τούτου δρούμε σε σχέση με τα υπόλοιπα μέλη του συστήματος . Συστημική = σχέσεις, πώς σχετίζομαι με τους άλλους, ποια μοτίβα επαναλαμβάνονται και πώς αυτά “παράγουν ” τα προβλήματα.

Στη συστημική ψυχοθεραπεία, η διαδικασία δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στο άτομο που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά δίνεται έμφαση στις σχέσεις του ατόμου με την οικογένεια του, στο πότε ξεκίνησαν να εμφανίζονται τα συμπτώματα αλλά και στα μηνύματα που αυτά φέρνουν για το άτομο και τις σχέσεις του με τους γύρω του.

Η Ψυχολογία της Υγείας:

Ο Ψυχολόγος Υγείας είναι ο ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος που ασχολείται με τις βιολογικές, γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές και ψυχολογικές βάσεις της υγείας και της ασθένειας.

Εκπαιδεύει τα άτομα με χρόνια νοσήματα στο να γνωρίσουν τους παράγοντες (περιβαλλοντικούς, ατομικούς κλπ) που τους βοηθούν στην πιο αποτελεσματική διαχείριση των συναισθημάτων και σκέψεων τους για τη χρόνια νόσο τους και μαζί δουλεύουν στο να αλλάξουν τα μοτίβα αλληλεπίδρασης (ατόμου-νόσου).

Πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης για Άτομα με Χρόνιες Νόσους:

Το άτομο με χρόνιο νόσημα [χρόνιο πόνο, νεοπλασίες (καρκίνος), μεταβολικά σύνδρομα, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης (Τύπου I και Τύπου II), αυτοάνοσα νοσήματα,  νεφρική ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα], μπορεί να υποστηριχτεί μέσω ατομικών συνεδριών ή/και ομαδικών προγραμμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε το Πρόγραμμα Ψυχολογικής Υποστήριξης για Άτομα με Χρόνιες Νόσους, το οποίο απαρτίζεται από ένα πρωτόκολλο 6-8 συνεδριών. Οι συνεδρίες μπορεί να είναι σε ατομικό ή/και ομαδικό επίπεδο και τα οφέλη της εφαρμογής του σε άτομα με χρόνιες νόσους, αλλά και στις οικογένειές τους είναι πολλαπλά.

Το άτομο με χρόνιο νόσημα μαθαίνει πώς να:

  • ακούει το σώμα του και να αναγνωρίζει τις ανάγκες του
  • βάζει στόχους σύμφωνα με τα δικά του ενδιαφέροντα και αξίες
  • κάνει αλλαγές βοηθητικές για την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής του

 

Η οικογένεια του ατόμου με χρόνιο νόσημα μαθαίνει πώς να:

  • υποστηρίζει το ίδιο το άτομο και τις ανάγκες του
  • το ενδυναμώνει ώστε να κινητοποιείται περισσότερο προς την αλλαγή
  • αναγνωρίζει και τα δικά της όρια και να τα επικοινωνεί

 

Η εκπαίδευση των ατόμων που νοσούν και των οικογενειών τους αποτελεί βασικό κομμάτι της θεραπείας, καθώς η σωματική και η ψυχική μας υγεία είναι συγκοινωνούντα δοχεία και όταν το σώμα νοσεί η ψυχολογική ενίσχυση λειτουργεί υποστηρικτικά για την πορεία της νόσου.

Συμβουλευτική Γονέων:

Η συμβουλευτική γονέων βασίζεται στο attachment parenting, μια μέθοδο ανατροφής των παιδιών βασισμένη στις αρχές της ενσυναίσθησης και της άνευ όρων αποδοχής. Mε το attachment parenting αναπτύσσεται ένας ισχυρός συναισθηματικός δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιού. Ένας δεσμός που στόχο έχει να καλύψει τις συναισθηματικές ανάγκες των παιδιών μας, ώστε χορτασμένα και όταν τα ίδια νιώσουν έτοιμα, να μπορούν ανεξάρτητα να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους εφόσον θα ξέρουν ότι υπάρχει ασφαλής σύνδεση με τα πρόσωπα αναφοράς τους.

Μία από τις πιο ουσιαστικές αρχές του attachment parenting, είναι να φερόμαστε στα παιδιά μας όπως μας είχαν φερθεί ή όπως θα θέλαμε να μας είχαν φερθεί οι γονείς μας. Να είμαστε ένα πρότυπο που θα δίνει αγάπη, εμπιστοσύνη και άνευ όρων αποδοχή. Τα παιδιά μας συμπεριφέρονται και δρουν ανάλογα με το τι έχουν εισπράξει από τα πρόσωπα αναφοράς τους, τους γονείς τους δηλαδή. Ο Eliot Barker, ψυχίατρος και πρόεδρος της  Canadian Society for the Prevention of Cruelty for Children, περιγράφει το attachment parenting σαν ένα νόμισμα που έχει 2 όψεις: α) να είναι ο γονέας πρόθυμος να μπει στη θέση του παιδιού του, ώστε να αναγνωρίσει όσο γίνεται πιο σωστά το τι νιώθει και β) να μπορεί να συμπεριφερθεί στο παιδί του με τρόπο που το ίδιο να νιώθει ότι τα συναισθήματα του έχουν “αξία”!

Δώστε χρόνο, αγάπη και εναλλακτικές στα παιδιά σας και όταν είναι τα ίδια έτοιμα, αφήστε τα να σας εκπλήξουν! Με το attachment parenting δίνουμε ρίζες στα παιδιά μας, αλλά και ταυτόχρονα την δυνατότητα να ανοίξουν τα φτερά τους για να πετάξουν αυτόνομα μακριά μας.

Η επιλογή των στόχων:

Γίνεται από κοινού με το άτομο και είναι εξατομικευμένοι (διαφορετικοί για κάθε περίπτωση).