Top

Η ειλικρίνεια δίνει την ασφάλεια στις σχέσεις μας με τα παιδιά μας!

Η ειλικρίνεια αποτελεί μία από τις πιο βασικές αξίες στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους γύρω μας. Δεν είναι πάντα εύκολη, καθώς πολλές φορές ισοδυναμεί με το να ακούσει κάτι το άλλο άτομο που ενδεχομένως και να μην του αρέσει, αλλά κάνει τις σχέσεις πιο στέρεες και με γερές βάσεις. Ειδικά με τους ανθρώπους που μας ενδιαφέρει να έχουμε στενές σχέσεις, η ειλικρίνεια αποτελεί βασική προϋπόθεση.

 

Η σχέση μας με τα παιδιά μας είναι από τις πιο βασικές της ζωής μας. Η αρχή της γίνεται από τα πρώτα δευτερόλεπτα της γέννησης τους, ενώ δομείται σταδιακά καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής μας. Ο βιολογικός δεσμός που μας συνδέει μαζί τους δεν είναι “αρκετός” ώστε να εφησυχάσουμε και να θεωρούμε δεδομένο ότι θα μας αγαπούν επειδή είμαστε οι γονείς τους. Αντίθετα όπως όλες οι σχέσεις, χρειάζεται να έχουν γερά θεμέλια και αξίες που θα την κάνουν ξεχωριστή.

 

Τα παιδιά από την γέννηση τους έχουν ήδη αναπτυγμένη την αμυγδαλή, το κομμάτι εκείνο του εγκεφάλου τους που σχετίζεται με τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις σε αυτά. Έτσι πολύ γρήγορα τα βλέπουμε να γελούν από χαρά, να κλαίνε από φόβο ή στενοχώρια, αλλά και να βιώνουν πρωτόγνωρα για εκείνα συναισθήματα. Επιπλέον, έχουν ιδιαίτερα ευαίσθητους δέκτες όσον αφορά τα συναισθήματα των υπολοίπων μελών της πυρηνικής τους οικογένειας, δηλαδή του μπαμπά, της μαμάς και των αδερφών τους.

 

Συνεπώς, αν η μαμά είναι στενοχωρημένη, θυμωμένη ή νιώθει δυσφορία σε κάποια οικογενειακή συνθήκη, αλλά προσπαθήσει να το “κρύψει” προσποιούμενη ότι είναι εντάξει και χαρούμενη, τα παιδιά θα λάβουν ξεκάθαρα το μη λεκτικό μήνυμα (δηλαδή αυτό που πραγματικά νιώθει η μαμά) και ταυτόχρονα θα μπερδευτούν από τις εξωλεκτικές της αντιδράσεις. Το παραπάνω αποτελεί αυτό που ονομάζουμε “διπλό μήνυμα” και συμβαίνει όταν οι αντιδράσεις μας λεκτικά και μη-λεκτικά είναι αντικρουόμενες.

 

Από τα ανωτέρω, είναι φανερό ότι όχι μόνο δεν είναι εφικτό να ξεγελάσουμε τα παιδιά, αλλά επιπλέον δημιουργούμε περαιτέρω σύγχυση με την συμπεριφορά μας. Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε λοιπόν, θα αναρωτηθεί κανείς. Το πιο λειτουργικό για τη σχέση μας με τα παιδιά μας είναι να είμαστε ειλικρινείς και να προσπαθούμε με απλά λόγια να τους μεταφέρουμε αυτό που νιώθουμε. Αν για παράδειγμα μας ζητούν να παίξουμε ένα παιχνίδι και εμείς δεν θέλουμε εκείνη την ώρα, είναι πολύ πιο ευεργετικό για τη σχέση μας με τα παιδιά μας να τους πούμε με ειλικρίνεια ότι δεν έχουμε όρεξη για το συγκεκριμένο παιχνίδι, παρά να ξεκινήσουμε να παίζουμε και μέσα μας να νιώθουμε εκνευρισμό. Το αμέσως επόμενο βήμα, είναι να τους προτείνουμε εναλλακτικές λύσεις άλλων παιχνιδιών που θα θέλαμε να παίξουμε και εμείς.

 

Το αποτέλεσμα θα είναι να είμαστε όλοι χαρούμενοι και να ευχαριστιόμαστε πραγματικά την στιγμή, ενώ ταυτόχρονα διδάσκουμε, χωρίς να το κάνουμε με διδαχή, ένα πολύ σημαντικό μάθημα στα παιδιά μας. Αυτό που στην ουσία μαθαίνουν βιωματικά, είναι η αξία της ειλικρίνειας και το να λένε αργότερα και τα ίδια στους φίλους τους αν κάτι δεν τους αρέσει, ώστε να μην εξαναγκάζονται να το παίξουν για να γίνουν αποδεκτά. Όλες οι στιγμές μας μαζί τους είναι ευκαιρίες για μάθηση, βίωμα και δημιουργία όμορφων αναμνήσεων.

 

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή φωτογραφίας: infokids