Μετά το “χωρίζουμε” , έρχεται το «μου λείπεις»
Δύσκολο κομμάτι ο χωρισμός, καθώς είναι μια απώλεια και παρομοιάζεται με ένα μικρό “θάνατο”. Πεθαίνει μια σχέση έτσι όπως την ξέραμε και αλλάζουν οι ισορροπίες στη ζωή μας. Όταν αλλάζουν οι ισορροπίες έχουμε ανάγκη να πάρουμε τον χρόνο μας για να μπορέσουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη ζωή μας και τις επιλογές μας. Είτε η απόφαση του χωρισμού είναι δική μας, είτε του συντρόφου μας, το κενό που θα βιώσουμε από αυτή την απώλεια είναι δεδομένο.
Καθημερινές συνήθειες που είχαμε μαζί για μικρό ή μεγάλο χρονικό διάστημα, η ρουτίνα μας ως ζευγάρι και άλλα κομμάτια που αποτελούν κοινά βιώματα και μας θυμίζουν τον/την σύντροφο μας, διαφοροποιούνται μετά τον χωρισμό. Αν κάποιες συνήθειες μένουν οι ίδιες, καθώς για κάποιους λόγους δεν μπορούν να τροποποιηθούν, ανακινούνται διάφορα συναισθήματα που μας κάνουν και βιώνουμε ένταση και αναστάτωση συναισθηματική. Είναι εκείνες οι στιγμές που μετά τον χωρισμό, έρχεται το “μου λείπεις”.
Μπορεί να λείπει η επαφή, η καθημερινότητα και όλες οι στιγμές που μοιραζόμασταν μαζί. Όταν περάσει ένα διάστημα μετά τον χωρισμό, κάποιες φορές έρχεται η νοσταλγία και τείνουμε να ξεχνάμε τις δύσκολες στιγμές, οι οποίες και συνετέλεσαν στο να πάρουμε την απόφαση να χωρίσουμε και να επαναφέρουμε στο μυαλό μας τις ευχάριστες. Είναι εκείνες οι φορές που οι ανάγκες μας για κοντινότητα, επαφή και συντροφικότητα, καλύπτονταν σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό και έτσι επισκιάζονταν οι πιο επώδυνες.
Όμως αυτό το “μου λείπεις”, αντικατοπτρίζει συνολικά την σχέση που είχαμε με το συγκεκριμένο άτομο ή εστιάζεται σε αυτές τις στιγμές; Μήπως έρχεται για να ισορροπήσει τα στάδια του πένθους που περνάμε μετά από κάθε χωρισμό, καθώς είναι μια απώλεια; Κάποιες φορές είναι τόσο δυσβάσταχτα τα συναισθήματα που ανακινούνται μετά, που στην προσπάθεια μας να τα διαχειριστούμε, έρχεται σαν αντιπερισπασμός το “μου λείπεις”. Όταν το αρχικό σοκ, δίνει την θέση του στην άρνηση και κατόπιν στον θυμό και την ματαίωση, μπορεί να είναι τόσο έντονα όλα αυτά τα στάδια που να μοιάζουν δυσβάσταχτα.
Αν όμως αυτό το “μου λείπεις”, κρύβει πίσω του συναισθήματα και λέξεις μη ειπωμένες, αλλά και συμπεριφορές παρερμηνευμένες, αξίζει ίσως να δώσουμε μια ευκαιρία ακόμα στον/στην σύντροφο μας και να το επικοινωνήσουμε, με μια προοπτική ίσως του να βάλουμε τη σχέση μας σε νέες βάσεις.
Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος
Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com
Πηγή: https://sizefxi.gr//www.loveletters.gr
Πηγή φωτογραφίας: Kontra News