Η πρόσωπο με πρόσωπο επαφή «ασπίδα» ενάντια στην κατάθλιψη
Η αντικατάσταση της προσωπικής επαφής με φίλους και συγγενείς με μηνύματα και τηλεφωνήματα διπλασιάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατάθλιψης, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Geriatrics Society.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, με επικεφαλής τον Δρ Αλαν Τεο, μελέτησε στοιχεία που αφορούσαν 11.000 ενήλικες και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που συναντούσαν φίλους και συγγενείς τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα είχαν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη.
Αντιθέτως, όσοι είχαν μόνο μια φορά την εβδομάδα κοινωνικές επαφές, είχαν 11,5% πιθανότητα μετέπειτα να εκδηλώσουν καταθλιπτικά συμπτώματα.
«Στο δείγμα των ενηλίκων, όλοι άνω των 50 ετών, που είχαν τεθεί υπό διετή ιατρική παρακολούθηση, διαπιστώσαμε ότι δεν είναι ίδιες όλες οι μορφές κοινωνικής επαφής. Τα τηλεφωνήματα ή η ψηφιακή επικοινωνία με φίλους και συγγενείς, δεν έχουν την ίδια επίδραση με την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή, στην πρόληψη της κατάθλιψης» εξηγεί ο Δρ Τεο.
Αν και έχει εδώ και χρόνια διαπιστωθεί ότι οι κοινωνικοί δεσμοί ενισχύουν την ψυχική υγεία, είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη αποδεικνύει ότι η προσωπική επαφή με αγαπημένα πρόσωπα προστατεύει τον άνθρωπο από την κατάθλιψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και μια βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα φέτος, έδειξε ότι οι ψυχικά υγιείς, αισιόδοξοι φίλοι μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή μας. Ευτυχώς, η διάθεση δεν φάνηκε να έχει επίδραση σε ψυχικά υγιή άτομα που σχετίζονται άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.