
Οικογένεια και επικοινωνία: ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;
Η δύσκολη καθημερινότητα με τις απαιτήσεις και τα ατελείωτα ωράρια εργασίας έχει επιβαρύνει την επικοινωνία των μελών της οικογένειας! Οι σύζυγοι συχνά δεν βρίσκουν χρόνο για στιγμές συντροφικές, οι επαφές ακόμα και στον σεξουαλικό τομέα έχουν μειωθεί αισθητά, ενώ οι γονείς με τα παιδιά δυσκολεύονται στο να βρουν κώδικες επικοινωνίας, λόγω των απαιτήσεων σε τομείς εκτός οικογενειακής εστίας. Η οικογένεια είναι ένα δυναμικό σύστημα, του οποίου οι ισορροπίες αλλάζουν συνεχώς και τα μέλη της κάποιες φορές νιώθουν σαν ακροβάτες σε τεντωμένο σκοινί χωρίς προστατευτικό από κάτω: μια λάθος κίνηση και βρίσκονται στο χάος!
Ποιοι είναι οι παράγοντες που ενισχύουν την αποτελεσματική επικοινωνία; Πολύ σημαντικό είναι να είμαστε καλοί ακροατές με το βλέμμα μας, τη στάση σώματος, την έκφραση του προσώπου μας, τον τόνο της φωνής μας και τις πράξεις μας. Η μεγάλη παγίδα στην οποία πέφτουμε είναι ότι βυθιζόμαστε στις σκέψεις μας και στα άγχη της καθημερινότητας και δεν ακούμε τους γύρω μας. Δεν ακούμε ούτε κυριολεκτικά, καθώς η προσοχή μας είναι στραμμένη αλλού, αλλά ούτε και μεταφορικά, καθώς δεν ακούμε τις ανάγκες τους!! Όσο καλύτεροι ακροατές γινόμαστε, τόσο θα βελτιώνονται και οι σχέσεις μας με τους σημαντικούς μας ανθρώπους, όπως είναι τα μέλη της οικογένειας μας!!
Επιπλέον, σημαντικό είναι να μπορούμε να αφουγκραστούμε τους γύρω μας προσεκτικά, να παρατηρούμε και να σκεφτόμαστε πώς μπορεί να νιώθουν πριν βιαστούμε να απαντήσουμε σε όσα μας λένε. Όταν παίρνουμε 2΄για να αφουγκραστούμε και να κατανοήσουμε όχι μόνο το περιεχόμενο όσων μας λένε, αλλά και το μη-λεκτικό κομμάτι, τότε αντιλαμβανόμαστε και πληροφορίες τις οποίες μπορεί και να δυσκολευόμαστε να διακρίνουμε πριν. Ένα επίσης κομμάτι που διευκολύνει την επικοινωνία και μπορεί να λύσει πολλές παρεξηγήσεις, είναι να ρωτάμε για να διευκρινίσουμε αν καταλάβαμε σωστά. Μπορεί να νομίζουμε ότι το παιδί μας ή ο/η σύντροφός μας είναι θυμωμένος/η με κάτι και να έχουμε κάνει τελικά λάθος. Αν όμως μείνουμε με αυτή την πεποίθηση, τότε είναι πολύ πιθανό να παρερμηνεύσουμε τα λόγια ή τη συμπεριφορά του/ης και να υπάρξουν εντάσεις.
Πόσο εύκολο όμως είναι να κρατήσουμε τις ισορροπίες και την ηρεμία στην οικογενειακή μας ζωή; Η αλήθεια είναι ότι δεν είμαστε ρομπότ. Είμαστε κι εμείς άνθρωποι με τα δικά μας άγχη της καθημερινότητας και πολύ εύκολα ενώ έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε ήρεμοι δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας! Όταν σεβόμαστε τις ανάγκες των μελών της οικογένειας μας και ακούμε πραγματικά τους άλλους, τότε θα βάλουμε τις σωστές βάσεις για αποτελεσματική επικοινωνία στην οικογένεια μας.
Κρητικού Μαρίνα
PhDc Συμβουλευτική Ψυχολογία
MSc Ψυχολογία Υγείας
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή φωτογραφίας: https://www.newsbomb.gr