
Το φαγητό και η συναισθηματική κατανάλωση της τροφής!
Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση μας, όμως στις ανεπτυγμένες κυρίως χώρες που ακόμα είναι προσβάσιμο σε πολύ κόσμο, έχει πάρει άλλο ρόλο στη ζωή μας. Έχει ξεπεράσει το να είναι απλά ένα μέσο που μας εξασφαλίζει την επιβίωση μας και έχει λάβει την θέση αγχολυτικού, χαλαρωτικού, ενώ έντονη είναι η παρουσία του σε χαρούμενες, αλλά και δύσκολες στιγμές.
Η δύσκολη καθημερινότητα μας με τους διάφορους αγχωτικούς παράγοντες που μας κατακλύζουν, μας στρέφει συχνά στην αναζήτηση εύκολης και γρήγορης λύσης για να ανακουφίσουμε την ένταση που νιώθει το σώμα μας. Το φαγητό μας συχνά χρησιμοποιείται ως μέσο για να “απαλύνουμε” τα δύσκολα συναισθήματα μας και να διαχειριστούμε αγχογόνες καταστάσεις της καθημερινότητας. Η πιο εύκολη και προσβάσιμη λύση που βρίσκουμε είναι το πρόχειρο φαγητό, τις περισσότερες φορές προμαγειρεμένο ή σνακ όπως σοκολάτες, πατατάκια.
Είναι όμως μια βοηθητική λύση για τον οργανισμό μας ή μας δημιουργεί περισσότερα προβλήματα; Πρόσκαιρα μπορεί να οδηγήσει στην μείωση του άγχους μας…μακροπρόθεσμα όμως; Όταν δεν έχουμε μάθει να διαχειριζόμαστε διαφορετικά το άγχος που μας προκαλεί η καθημερινότητα, αλλά αντίθετα το “βάζουμε κάτω από το χαλί”, επιλέγοντας να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα μια άλλη χρονική στιγμή, τότε συνεχίζουμε να ψάχνουμε εύκολες και γρήγορες λύσεις ανακούφισης των δύσκολων συναισθημάτων μας.
Επιπλέον αξίζει να αναστοχαστούμε τις παιδικές μας αναμνήσεις και βιώματα αναφορικά με το φαγητό. Μας “επέτρεπαν” οι γονείς μας να βιώσουμε όλα αυτά τα επώδυνα συναισθήματα ή στην προσπάθεια τους να μας ανακουφίσουν τα υποτιμούσαν και τα ακύρωναν; Εμείς πόσο συντηρούμε αυτό το μοτίβο μη γνωρίζοντας πώς να το αλλάξουμε;
Η αλλαγή των μοτίβων και των αυτόματων αντιδράσεών μας, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Όπως σε όλες τις αλλαγές, χρεάζεται να περάσουμε από διάφορα στάδια για να τις κατακτήσουμε. Όσο πιο πολλά χρόνια συντηρούμε τέτοια μοτίβα διαχείρισης αγχογόνων καταστάσεων, τόσο πιο πολύ δυσκολευόμαστε να τα αφήσουμε και να καταφύγουμε σε άλλες λύσεις, οι οποίες απαιτούν περισσότερο χρόνο και δεν προσφέρουν ίσως τόσο άμεση ανακούφιση όπως το φαγητό. Αν δώσουμε όμως χρόνο, ώστε η νέα συμπεριφορά να γίνει η νέα μας συνήθεια, τότε θα μας είναι λιγότερο δύσκολο. Αξίζει να επενδύσουμε και να πάρουμε τον έλεγχο του σώματος μας.
Κρητικού Μαρίνα
PhDc Συμβουλευτική Ψυχολογία
MSc Ψυχολογία Υγείας
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Πηγή φωτογραφίας: https://www.mama365.gr/