Top

Ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου: Πώς γίνεται και πόσο αποτελεσματική είναι;

Τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την περίοδο του Covid και της καραντίνας, όλο και περισσότεροι επιλέγουν την συμβουλευτική ή/και την ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου. Κάποιοι μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια όταν συνδέονται από το σπίτι τους, για κάποιους οι λόγοι είναι καθαρά πρακτικοί (έλλειψη χρόνου ή κατοικούν σε απομονωμένη περιοχή κλπ).

 

Η συμβουλευτική ή/και η ψυχοθεραπεία μέσω διαδικτύου έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί κάποιος να προσεγγίσει και να δουλέψει με έναν ειδικό σε όποιο σημείο του πλανήτη και αν βρίσκεται. Απαραίτητο να έχει μια σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο και να έχει ένα μέρος στο σπίτι όπου μπορεί να απομονωθεί και να έχει την ιδιωτικότητα που θα εξασφάλιζε αν ήταν σε ένα γραφείο ψυχολόγου. Να είναι σίγουρος/η δηλαδή ότι δεν θα μπει κάποιος άλλος στον χώρο που βρίσκεται κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Η διαδικασία αυτή διεξάγεται μέσω κάποιας πλατφόρμας (skype, zoom, google meet κλπ), χωρίς κάποιον εξειδικευμένο εξοπλισμό, αρκεί να έχετε ακουστικά και μικρόφωνο. Ο ψυχολόγος σας στέλνει έναν σύνδεσμο στον οποίο συνδέεστε την ημέρα και την ώρα που έχει οριστεί το ραντεβού σας για τη διεξαγωγή της συνεδρίας. Στη διαδικτυακή συμβουλευτική ή/και ψυχοθεραπεία υπάρχει εξίσου το απόρρητο και η εμπιστευτικότητα, τα οποία αίρονται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτές ορίζονται από τον κώδικα δεοντολογίας του κλάδου.

 

Τέλος, συγκεκριμένοι κανόνες είναι σημαντικό να τηρούνται για να μπορέσει να χτιστεί ένα κλίμα οικειότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Μερικοί από τους κανόνες είναι οι παρακάτω: 

  • Να βρίσκεστε μόνος/η στον χώρο από τον οποίο κάνετε τη συνεδρία και να φοράτε ακουστικά.
  • Να ψάξετε να βρείτε την «ιδανική» απόσταση από την οθόνη, ώστε να νιώθετε ότι είστε οκ και σε σύνδεση με τον ψυχολόγο σας.
  • Να βρείτε τον «ιδανικό» φωτισμό στο δωμάτιο ώστε να υπάρχει ευκρίνεια στην εικόνα (όχι πολύ φωτεινό ή πολύ σκοτεινό).
  • Να απενεργοποιήσετε όποιες ειδοποιήσεις μπορεί να προκαλούν περισπασμούς (απενεργοποίηση κινητών και άλλων ειδοποιήσεων από mails, messenger, ή/και σταθερού τηλεφώνου).
  • H κάμερα να παραμένει ανοιχτή καθ’όλη τη συνεδρία.

 

Έρευνες δείχνουν ότι οι συνεδρίες μέσω διαδικτύου είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις δια ζώσης, υπό την προϋπόθεση να τηρούνται οι κανόνες διεξαγωγής τους και ο ειδικός στον οποίο απευθύνεστε να είναι κατάλληλα καταρτισμένος.

 

Κρητικού Μαρίνα
PhDc Συμβουλευτική Ψυχολογία
MSc  Ψυχολογία Υγείας
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

Πηγή φωτογραφίας: https://www.integrative-psych.org/