Top

Μετα-συναίσθημα: πώς νιώθουμε για τα συναισθήματα μας;

Όλοι από την οικογένεια μας κουβαλάμε ένα συναισθηματικό παρελθόν, το οποίο προέρχεται από την ανατροφή μας και το συναισθηματικό κλίμα της οικογένειας. Κάποιοι μεγάλωσαν σε ένα περιβάλλον όπου τα συναισθήματα αναγνωρίζονταν και ενθαρρύνονταν και συνεπώς το να είσαι στεναχωρημένος και το να κλαις ή το να είσαι θυμωμένος, ήταν κάτι που ήταν επιτρεπτό. Άλλοι ανατράφηκαν σε μια οικογένεια όπου τα δύσκολα συναισθήματα ακυρώνονταν. Αυτό που θυμούνται να ακούν ως παιδιά είναι: “Μην στεναχωριέσαι”, “Θα το ξεπεράσεις” ή “Οι άντρες δεν κλαίνε”. Αυτό το συναισθηματικό κλίμα δυσκολεύει τους ανθρώπους να συνδεθούν με τα συναισθήματα τους ως ενήλικες πια, αλλά και να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα των άλλων.

Ένας καίριος παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη σχέση 2 συντρόφων, είναι να υπάρχει συναισθηματική αναντιστοιχία. Όταν κάποιος που έχει ανατραφεί σε ένα περιβάλλον όπου τα συναισθήματα αναγνωρίζονταν και ενθαρρύνονταν, ερωτευτεί κάποιον από αντίθετο πλαίσιο, τότε προκαλείται μεγάλος πανικός στη σχέση. Στον σύντροφο που δεν έχει μάθει τα συναισθήματα τρομάζει και του φαίνονται όλα αυτά ξένα όταν ο σύντροφος προσπαθεί να τα συζητήσει με στόχο την ανακούφιση.

Η Emily Nagoski στο βιβλίο της Come as you are (http://amzn.to/ZiUsBom), παρομοιάζει το να επεξεργάζεσαι τα συναισθήματα σου με ένα τούνελ. Ίσως κάποιες φορές φαίνεται σκοτεινό και τρομακτικό, αλλά το να δουλεύεις τα δύσκολα συναισθήματα θα σε βοηθήσει να το περάσεις πιο εύκολα και να δεις το φως. Για κάποιον όμως που τα συναισθήματα είναι “απαγορευμένα”, το τούνελ μοιάζει ακόμα πιο σκοτεινό και τρομακτικό με πολλούς κινδύνους και θέλουν να το αποφύγουν με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με τον Gottman μια σχέση για να έχει συναισθηματική οικειότητα είναι σημαντικό οι σύντροφοι να σχετίζονται με συζητήσεις που να έχουν τα ακόλουθα στοιχεία: 1) Να εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους σε λέξεις, 2) Να κάνουν ερωτήσεις που προάγουν τη συζήτηση (ανοιχτού τύπου), 3) Να συνεχίζουν την κουβέντα με συζήτηση που δίνουν έμφαση στη σύνδεση και 4) Να εκφράζουν κατανόηση και ενσυναίσθηση για τα όσα ακούν.

Για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε οικείες και βαθιές σχέσεις, πρέπει να μπορούμε να δούμε και τι ιστορία κουβαλάμε σε σχέση με τα συναισθήματα. Μόνο τότε μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικές αλλαγές και να συνδεθούμε στενά με τον σύντροφο μας, να νιώσουμε την αναγνώριση και ότι σχετιζόμαστε με κάποιον που μας καταλαβαίνει και μας νιώθει. Η σύνδεση είναι από τα πιο κομβικά στοιχεία, είτε πρόκειται για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τη σχέση μας με τον σύντροφο μας. Ας εστιάσουμε σε αυτήν και ας τη δουλέψουμε!

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com

 

 

Πηγή: https://www.gottman.com

Πηγή φωτογραφίας: womenonly.gr