Top

Η αναγνώριση είναι απαραίτητη προϋπόθεση της αυτορρύθμισης

Ένας πολύ σημαντικός στόχος για την ανάπτυξη των παιδιών μας, είναι να χτίσουν μια υγιή αυτο-εικόνα, η οποία προκύπτει μέσα από το πώς έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Η ικανότητα των παιδιών να αναγνωρίζουν θετικά τον εαυτό τους σχετίζεται στενά με τη συναισθηματική ασφάλεια που νιώθουν στο περιβάλλον που μεγαλώνουν. Με τον όρο αναγνώριση αναφερόμαστε ουσιαστικά στο αν αισθάνονται τα παιδιά ότι αξίζουν, όσα νιώθουν είναι σωστά και συνεπώς δρουν ώστε να ικανοποιήσουν αυτές τις ψυχικές ανάγκες τους.

Το παιδί για να μπορεί να ανακαλύψει και να εξελίξει το δυναμικό και τις ικανότητες του, έχει ανάγκη να μάθει από τους φροντιστές του δεξιότητες αυτορρύθμισης. Για να γίνει όμως αυτό, οι φροντιστές του πρέπει να το αγαπούν και να το αποδέχονται άνευ όρων, αναγνωρίζοντας το. Η αναγνώριση θα πρέπει να είναι σε όλη την προσωπικότητα του παιδιού, στις ανάγκες του, στην φροντίδα, την υποστήριξη που αξίζει κάθε παιδί να έχει. Παράλληλα, θα πρέπει να νιώθει ότι αξίζει. Να ενδοβάλλει την παρακάτω φράση: “Όσα σκέφτομαι, νιώθω και εκφράζω νοιάζουν τους άλλους. Αξίζω να μου δίνουν σημασία, να με ακούν και να με σέβονται.”

Για να μπορούν να γίνουν πράξη τα παραπάνω, είναι σημαντικό ειλικρινά να βλέπουμε και να ακούμε τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε πια να μένουμε σε παλαιωμένες αντιλήψεις, οι οποίες αποδέχονταν υπό όρους τα παιδιά, μόνο δηλαδή αν φέρονταν, ένιωθαν ή σκέφτονταν με συγκεκριμένο τρόπο. Αντίθετα, είναι ζωτικής σημασίας να δουλέψουμε με βάση το δυναμικό του ίδιου του παιδιού, μαθαίνοντας του εναλλακτικές ώστε να ρυθμίζει τα συναισθήματα του. Παιδιά που δεν έχουν βιώσει την αναγνώριση από τους φροντιστές τους, την επιζητούν διακαώς πολλές φορές με αντίθετο τρόπο. Κάνουν τα πάντα για να τα προσέξουν και να ακούσουν τις ανάγκες τους και γίνονται πολλές φορές αντιδραστικά, επιθετικά. Εμείς οι ενήλικες πέφτουμε στην παγίδα και στεκόμαστε στη συμπεριφορά παραβλέποντας τις ανάγκες που κρύβονται πίσω της.

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα και οι δεξιότητες αυτορρύθμισης που θα αναπτύξει ένα παιδί, εξαρτώνται από τους φροντιστές του σε μεγάλο βαθμό. Ας δώσουμε στα παιδιά μας την προσοχή που τους αξίζει για να μπορέσουν και τα ίδια να επενδύσουν στον εαυτό τους και στο μέλλον τους.

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή: http://theattachedfamily.com/

Πηγή φωτογραφίας: All4mama