Top

Ρεαλιστικό ζωικό μοντέλο αλλάζει τη μελέτη του καρκίνου του μαστού

Νέες θεραπευτικές προοπτικές δημιουργεί η ανάπτυξη του πλέον ρεαλιστικού ζωικού μοντέλου για τη μελέτη του καρκίνου. Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cancer Cell, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Γιώργος Σφλώμος και οι συνεργάτες του στην Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης (EFPL), κατάφεραν να αναπαραστήσουν πιο πιστά από ποτέ τον καρκίνο του μαστού σε ποντίκια.

Πρόκειται -από βιολογική άποψη- για το ρεαλιστικότερο μοντέλο της νόσου σε πειραματόζωα, διεθνώς.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη αιτία θανάτου, προσβάλλοντας μια στις οκτώ γυναίκες. Περίπου στα τρίτα τέταρτα των κρουσμάτων, πρόκειται για καρκίνο με θετικούς υποδοχείς οιστρογόνων.

Παρά τη συχνότητά του, μέχρι σήμερα η μελέτη του έχει αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση καθώς τα ζωικά μοντέλα στα οποία δοκιμάζονται οι νέες θεραπείες δεν αντανακλούν πιστά την κλινική εικόνα της νόσου στους ανθρώπους. Αυτό έχει ως συνέπεια το 90% των νέων αντικαρκινικών φαρμάκων να αποτυγχάνουν, καθώς τα πειραματόζωα δεν διαθέτουν την ίδια βιολογία των όγκων του ανθρώπινου μαστού. Έτσι, όχι σπάνια, ενώ ένα φάρμακο φαίνεται να λειτουργεί στα πειραματόζωα στη συνέχεια, όταν δοκιμάζεται σε ασθενείς, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, με συνέπεια οι ερευνητικές προσπάθειες να πρέπει να αρχίσουν από την αρχή.

Επιπλέον, ως γνωστόν, κατά το πειραματικό στάδιο μελέτης του καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες συνηθίζουν να εμφυτεύουν στους μαστούς των τρωκτικών δείγματα από ανθρώπικους καρκινικούς όγκους. Όμως οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινου ιστού αποτυγχάνουν, όταν πρόκειται για καρκίνους θετικούς σε υποδοχείς οιστρογόνων, επειδή τα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, μετά την εισαγωγή τους στο πειραματόζωο, δεν πολλαπλασιάζονται και πεθαίνουν. Έτσι δεν είναι δυνατό να μελετηθεί σωστά η νόσος.

Η ομάδα του Γιώργου Σολώμου, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Κάθριν Μπρίσκεν, κατάφερε να βρει τρόπο, ώστε το ανθρώπινο ξενομόσχευμα να μην καταστρέφεται. Όπως ανακαλύφθηκε, το «κλειδί» είναι οι γαλακτοφόροι αγωγοί του ποντικιού, οι οποίοι παρέχουν ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την κανονική ανάπτυξη μέσα στο ποντίκι των ανθρώπινων όγκων.

Έτσι, μεταμοσχεύοντας ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα στους γαλακτοφόρους αγωγούς του ζώου, για πρώτη φορά βελτιώνεται κατά πολύ η επιβίωση των κυττάρων που έχουν ληφθεί από όγκους θετικούς για υποδοχείς οιστρογόνων, οπότε μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική δοκιμή νέων φαρμάκων. Οι ερευνητές το επιβεβαίωσαν αυτό, με κύτταρα καρκινοπαθών. Όταν μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, οι όγκοι στα πειραματόζωα μιμούνταν πιστά την ιστοπαθολογια και την μοριακή βιολογία των ασθενών.

Σύμφωνα με τον κ. Σολώμο, «για πρώτη φορά, είμαστε τώρα σε θέση να μελετήσουμε -σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο- κρίσιμους παράγοντες, όπως η δράση των ορμονών και οι μοριακές αντιδράσεις στις θεραπείες. Ακόμη πιο σημαντικό, το νέο ζωικό μοντέλο ανοίγει νέες ευκαιρίες όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την αξιολόγηση νέων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού».

Ο Γιώργος Σολώμος σπούδασε Βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου επίσης έκανε μεταπτυχιακά στη βιοτεχνολογία. Πήρε το διδακτορικό του από το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη και από το 2012 διεξάγει μεταδιδακτορική έρευνα στο Ελβετικό Ινστιτούτο Πειραματικής Έρευνας για τον Καρκίνο (ISREC) του EFPL, με έμφαση στην μοριακή και κυτταρική ογκολογία, ιδίως σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού.

 

Πηγή: https://sizefxi.gr//health.in.gr/