Το στρες εξασθενεί τον αυτοέλεγχο
Ακόμα και μέτρια επίπεδα στρες μπορούν να βλάψουν τον αυτοέλεγχο, αποκάλυψε νέα έρευνα.
Η Silvia Maier, του University of Zurich, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν σημαντικό βήμα προς την κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του στρες και του αυτοελέγχου, στον εγκέφαλο, με την επίδραση του στρες να περνά από πολλές νευρικές οδούς.
Η Maier δήλωσε ότι ικανότητες αυτοελέγχου είναι ευαίσθητες σε διαταραχές.
Στην έρευνα, 29 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε αγωγή που είναι γνωστό πως προκαλεί μέτριο στρες, στο εργαστήριο, πριν τους ζητηθεί να επιλέξουν μεταξύ 2 τροφών.
Ακόμα 22 συμμετέχοντες δεν υποβλήθηκαν στην αγωγή, που περιλάμβανε το να παρατηρηθούν και να αξιολογηθούν από τον ερευνητή καθώς βύθιζαν το χέρι τους σε παγωμένο νερό για 3 λεπτά πριν επιλέξει μεταξύ τροφών.
Όλοι οι συμμετέχοντες προσπαθούσαν να διατηρήσουν υγιεινό τρόπο ζωής και η έρευνα τους προκαλούσε να επιλέξουν μεταξύ νόστιμου και ανθυγιεινού τροφίμου και ενός υγιεινού αλλά λιγότερο νόστιμου.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όταν οι άνθρωποι επέλεγαν μεταξύ διαφορετικών τροφών μετά από τη στρεσογόνο δοκιμασία ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ανθυγιεινή τροφή.
Η επίδραση του στρες ήταν επίσης εμφανής στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος των αγχωμένων συμμετεχόντων είχε αλλαγμένη εικόνα συνδεσιμότητας μεταξύ περιοχών που περιλαμβάνουν την αμυγδαλή, το ραβδωτό σώμα, τον ραχιαίο έξω προμετωπιαίο φλοιό και τον μεσοκοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό, μειώνοντας την ικανότητα άσκησης αυτοελέγχου σε επιλογές τροφίμων.
Ο ερευνητής Todd Hare, δήλωσε ότι αυτό είναι σημαντικό επειδή οι μετρίως στρεσογόνοι παράγοντες είναι πιο συνήθεις από τα ακραία γεγονότα, επηρεάζοντας τις επιλογές αυτοελέγχου πιο συχνά και για μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Neuron.’’