Top

Δίαιτα και Άσκηση δεν Επαρκούν στον Διαβήτη της Κύησης

Η δίαιτα και η άσκηση είναι οι πρώτες οδηγίες των γιατρών, προς τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη κύησης. Τα νέα όμως που έρχονται από τα αποτελέσματα της μελέτης  UK Pregnancies Better Eating and Activity Trial (UPBEAT) και δημοσιεύθηκαν στο Lancet Diabetes and Endocrinology στις 10 Ιουλίου 20115, δεν είναι ενθαρρυντικά.

Η μελέτη αυτή προσπάθησε να διερευνήσει κατά πόσο ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης και διατροφής, σε παχύσαρκες γυναίκες θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση του διαβήτη κύησης. Η προσπάθεια αυτή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δίαιτα και η άσκηση δεν είναι αρκετή για την πρόληψη του διαβήτη κύησης και για την αναπτυξη βρεφών μεγαλύτερου από το προβλεπόμενο βάρος.Μάλιστα, τα αποτελέσματα αυτά έρχονται σε συμφωνία με μια ακόμη μελέτη την Vitamin D and Lifestyle Intervention for GDM Prevention (DALI), η οποία και αυτή δεν βελτίωσε την ρύθμιση του σακχάρου με αντίστοιχο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Στην μελέτη UPBEAT, στην οποία αναφερόμαστε έλαβαν μέρος γυναίκες παχύσαρκες με μέσο όρο ΒΜΙ: 36,3%, κατά την διάρκεια της έναρξης της εγκυμοσύνης τους. Η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη είναι συχνή σε επίπεδο 25% και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κύησης. Οι γυναίκες της μελέτης χωρίστηκαν σε δυο ομάδες από τις οποίες η πρώτη ακολούθησαν το εντατικό πρόγραμμα δίαιτας και άσκησης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και η δεύτερη ακολούθησαν συμβατικές οδηγίες.

Από τις παραπάνω δύο όμάδες διαπιστώθηκε ότι στην πρώτη αναπτύχθηκε διαβήτης κύησης σε ποσοστό 25%, ενώ στην συμβατική ομάδα 26%. Επίσης στην ομάδα παρέμβασης αναπτύχθηκαν έμβρυα μεγαλύτερα για την ηλικία τους σε ποσοστό 9%, ενώ στην συμβατική ομάδα 8%. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων, πράγμα που σημαίνει ότι η άσκηση και η δίαιτα δεν μπόρεσε να κάνει την διαφορά.

Θα πρέπει λοιπόν να αποτρέψουμε στις παχύσαρκες γυναίκες να ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής και άσκησης; Σίγουρα όχι. Φαίνεται ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη που αναπτύσσεται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά μεγάλη, που μόνο η άσκηση και η δίαιτα δεν είναι αρκετή. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν συνεισφέρουν και σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Η δίαιτα και η άσκηση στην εγκυμοσύνη έχει περισσότερα οφέλη για την υγεία της γυναίκας και του εμβρύου, πέρα από το θέμα του διαβήτη κύησης.

 

Πηγή: https://sizefxi.gr//www.smarthealth.gr/

Πηγή φωτογραφίας: www.ananeosi.gr