Top

Διαχείριση του σακχαρώδους διαβήτη το καλοκαίρι

Η ζέστη και η υγρασία των καλοκαιρινών μηνών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά διάφορες χρόνιες νόσους όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα και αναπτύσσεται όταν ο οργανισμός δεν παράγει ή δεν χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στην απομάκρυνση του πλεονάσματος γλυκόζης από το αίμα.

Τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα από τη ζέστη, ακόμα και εάν δεν το γνωρίζουν. Ο συνδυασμός της με την αυξημένη υγρασία στην ατμόσφαιρα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, υπογλυκαιμικά επεισόδια, θερμοπληξία ή και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη και αποτελούν κίνδυνο για τα άτομα αυτά.

Χρειάζεται επίσης μεγάλη προσοχή στη μεταφορά και αποθήκευση ιατρικών συσκευών και φαρμάκων, στις διατροφικές επιλογές και στη σωστή ενυδάτωση.

Αφυδάτωση

Η δίψα, το στεγνό στόμα, το ξηρό δέρμα, η ζάλη, η κόπωση, η σύγχυση και τα λίγα ούρα περιλαμβάνονται στα συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Ιδιαίτερα αν το σάκχαρο των ατόμων με διαβήτη δεν βρίσκεται υπό έλεγχο, παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης το καλοκαίρι. Το αυξημένο σάκχαρο αυξάνει την διούρηση και μπορεί να επιδεινώσει την αφυδάτωση.

Στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητη η κατανάλωση πολύ νερού, τσαγιού και λεμονάδας χωρίς ζάχαρη, καθώς και ανθρακούχου νερού με γεύσεις φρούτων. Συνιστάται παράλληλα να αποφεύγεται η πολλή καφεΐνη, οι χυμοί και τα αναψυκτικά με πολύ ζάχαρη.

Αποφυγή του αλκοόλ

Η πρόσληψη αλκοόλ εκτός από το ότι μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, μπορεί και να επηρεάσει και την ικανότητα του σώματος να αποβάλει θερμότητα, να προκαλέσει μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου και να αυξήσει τον κίνδυνο για υπογλυκαιμία. Προτείνεται συνεπώς η αποφυγή του.

Φροντίδα των ποδιών

Το διαβητικό πόδι είναι μια από τις σοβαρότερες επιπλοκές που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη. Τα άτομα αυτά μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα πόνου, μουδιάσματος και βάρους στα κάτω άκρα – γεγονός που τα βάζει σε κίνδυνο για δημιουργία τραυμάτων που δεν μπορούν να επουλωθούν γρήγορα και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν διαβητικά έλκη.

Για την προστασία τους ο ασθενής δεν θα πρέπει να περπατάει ποτέ ξυπόλυτος, ενώ στην παραλία θα πρέπει να φοράει τα παπούτσια και τις κάλτσες μέχρι να φτάσει στο χώρο που πρόκειται να καθίσει. Σημαντική είναι η επάλειψη της ραχιαίας επιφάνειας του ποδιού με αντιηλιακό, ενώ σε περίπτωση που η ακτή έχει βότσαλα ή αχινούς θα πρέπει να φοριούνται ειδικά παπούτσια, τα οποία να αφαιρούνται με την έξοδο από τη θάλασσα. Στη συνέχεια απαραίτητο είναι το καλό σκούπισμα των ποδιών και ο έλεγχος για τυχόν τραύματα.

Προστασία ινσουλίνης και μετρητών σακχάρου

Οι μετρητές, οι ταινίες και η ινσουλίνη θα πρέπει να βρίσκονται σε σημείο που να μην εκθέτονται απευθείας στον ήλιο. Οι υπερβολικές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ζημιές, για αυτό προτείνεται να αποθηκεύονται σε μια τσάντα με παγοκύστη όταν ο ασθενής βρίσκεται στη θάλασσα ή τα έχει αφήσει στο αυτοκίνητο. Η τσάντα για την μεταφορά τους, καθώς και ο εξοπλισμός θα πρέπει διατηρούνται στεγνά, διότι οι συσκευές μέτρησης εάν εκτεθούν σε υγρασία μπορούν να αλλοιώσουν τα αποτελέσματά της.

Όσον αφορά τα φάρμακα, θα πρέπει να βρίσκονται σε μέρος δροσερό (έως 28-30 βαθμούς C), σκιερό, χωρίς υγρασία.

Στην περίπτωση που το ταξίδι γίνεται με αεροπλάνο, τα φάρμακα και ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι σε αποσκευές χειρός ώστε να μην υποστούν βλάβη από τις χαμηλές θερμοκρασίες στις καμπίνες αποσκευών.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

– Η δυνατότητα προσεγμένων γευμάτων στις συνηθισμένες ώρες είναι περιορισμένη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, για αυτό ο ασθενής θα πρέπει να μεριμνήσει να ταξιδεύει με σνακ σε συσκευασίες μερίδας. Οι μπάρες δημητριακών ή μία μικρή σακούλα τροφίμων με 2-3 αποξηραμένα φρούτα είναι μια καλή λύση.

– Η μέτρηση του σακχάρου τις συνηθισμένες ώρες του καθενός είναι σημαντική. Στην περίπτωση που το ταξίδι γίνεται σε μέρη με διαφορά ώρας, ένα δεύτερο ρολόι με την ώρα Ελλάδος για τις πρώτες μέρες μπορεί να βοηθήσει μέχρι να γίνει η προσαρμογή στο νέο ωράριο.

– Είναι χρήσιμο να γίνονται πιο συχνά μετρήσεις κατά τα ταξίδια το καλοκαίρι. Καλό είναι πάντα να υπάρχουν εύκαιρες επιπλέον ταινίες. Υπενθυμίζεται ότι η ζεστή και η αφυδάτωση προκαλούν διακύμανση στις τιμές και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχει νερό και σνακ.

– Εν ώρα πτήσης, εάν μία ένεση ινσουλίνης είναι απαραίτητη, μπορεί να χρειαστούν ειδικές οδηγίες από τον γιατρό λόγω της πίεσης μέσα στο αεροπλάνο. Επικοινωνήστε μαζί του.

– Μερικά ζευγάρια άνετα, κλειστά παπούτσια και αρκετές κάλτσες είναι χρήσιμα για την αποφυγή των κάλων και των πρηξιμάτων εάν προορίζεται αρκετό περπάτημα. Ειδικές κάλτσες για διαβητικούς προμηθεύουν τα φαρμακεία σε περίπτωση που αντιμετωπίζεται έντονο πρόβλημα, οι οποίες είναι κατασκευασμένες έτσι ώστε να διατηρούν το πόδι στεγνό, δροσερό και να προωθούν την καλή κυκλοφορία.

Γενικές οδηγίες

– Βάζετε πάντα εντομοαπωθητικό. Τσιμπήματα από έντομα τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα μπορεί να δημιουργήσουν και πληγή.

– Κατάλληλο ντύσιμο. Όταν η υγρασία είναι αυξημένη, τα ρούχα θα πρέπει να επιτρέπουν την εξάτμιση του ιδρώτα και την αποβολή θερμότητας. Τα συνθετικά και τα στενά ρούχα θα πρέπει να αποφεύγονται.

– Προσοχή στην έκθεση στον ήλιο και τη ζέστη.Καλό θα είναι να γίνεται προγραμματισμός των δραστηριοτήτων τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας.

– Προσοχή στην υπογλυκαιμία αν κατά τη διάρκεια των διακοπών η δραστηριότητα αυξάνεται.Το κολύμπι καθώς και άλλες δραστηριότητες, όπως το ποδήλατο, συνήθως προϋποθέτουν τη μείωση της δόσης της ινσουλίνης ή και κάποιων φαρμάκων.

– Έλεγχος του σακχάρου τουλάχιστον 4 φορές την ημέρα.

– Νερό και ταμπλέτες γλυκόζης για πιθανή υπογλυκαιμία είναι πάντα απαραίτητο να είναι εύκαιρα.

– Το τακτικό πλύσιμο των χεριών βοηθάει στην αποφυγή έκθεσης ιούς όπως του εντεροϊούς που παρουσιάζουν έξαρση το καλοκαίρι.

 

Πηγή: http://www.yourdoc.gr/