Ελπιδοφόρα δεδομένα για τη σκλήρυνση κατά πλάκας
Νέοι ορίζοντες στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας μετά τις μελέτες που ανακοινώθηκαν στην 66η Ετήσια Συνεδρίαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.
Την ίδια στιγμή ελπιδοφόρα είναι τα νέα για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου, μετά τη θετική γνωμοδότηση των ευρωπαϊκών αρχών για τη διεύρυνση των ενδείξεων της φαρμακευτικής θεραπείας που βασίζεται στην ουσία φινγκολιμόδη.
Οι νέες εξελίξεις συζητήθηκαν σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την Ιατρική Εταιρία Αθηνών.
Ο Νικόλαος Φάκας, Αρχίατρος – Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής 401 ΓΝΣ, τόνισε ότι «τα τελευταία χρόνια το θεραπευτικό φάσμα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας διευρύνθηκε με την εισαγωγή νέων θεραπευτικών επιλογών, αλλά κυρίως με την καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της νόσου. Πλέον παρακολουθούμε την ενεργότητα της νόσου επί 4 κριτηρίων, ήτοι τις υποτροπές, τις εστίες στη μαγνητική, την αναπηρία και την εγκεφαλική ατροφία. Η δυνατότητα θεραπευτικής παρέμβασης πλέον με θεραπείες που δρουν αποτελεσματικά και στους τέσσερις δείκτες, όπως η φινγκολιμόδη, αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στα χέρια των ιατρών».
Η 66η Ετήσια Συνεδρίαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας
Επιπρόσθετα, η παρουσίαση νέων δεδομένων στην 66η Ετήσια Συνεδρίαση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (AAN) καταδεικνύουν ότι η φινγκολιμόδη επιβραδύνει το ρυθμό μείωσης του όγκου του εγκεφάλου στους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Συγκεκριμένα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, κατέδειξαν ότι ένας σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός ασθενών που έλαβαν φινγκολιμόδη (έναντι ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο) παρουσίασαν ρυθμούς μείωσης του όγκου του εγκεφάλου, συγκρίσιμους με υγιή άτομα χωρίς Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Όλοι οι άνθρωποι παρουσιάζουν μείωση του όγκου του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν (ονομάζεται επίσης “συρρίκνωση του εγκεφάλου ή εγκεφαλική ατροφία”), αλλά οι άνθρωποι με Σκλήρυνση κατά Πλάκας παρουσιάζουν συρρίκνωση του εγκεφάλου έως και τρεις με πέντε φορές ταχύτερα. Αυτή η επιτάχυνση ξεκινάει πρώιμα σε ανθρώπους με υποτροπιάζουσα Σκλήρυνση κατά Πλάκας, ακόμα και πριν να γίνουν εμφανή τα συμπτώματα.
Σύμφωνα με ολοένα αυξανόμενες αποδείξεις, η βλάβη από τις κακώσεις και τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου, οδηγεί σε επιδείνωση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ (π.χ. προβλήματα στη βάδιση ή δυσκολίες σε νοητικές εργασίες). Επιπλέον η μείωση του όγκου του εγκεφάλου συνδέεται στενά με τη μακροπρόθεσμη αναπηρία.
Έρευνα και Ανάπτυξη στη Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Ο Γρηγόριος Ρομπόπουλος, Ιατρός- Ενδοκρινολόγος, Επικεφαλής Θεραπευτικής Περιοχής Νευροεπιστημών της NovartisHellas δήλωσε σχετικά:«Στη Novartis Hellas αναγνωρίζουμε τη σπουδαιότητα υποστήριξης των ανθρώπων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας και προσπαθούμε να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Ως ηγέτης στον τομέα της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, η NovartisHellas έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει, μέσα από ένα ολοένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο, αλλά και μέσα από την καλύτερη κατανόηση της ίδιας της νόσου και των μηχανισμών της, ότι τα άτομα με την πάθηση αυτή λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα και θεραπεία για την διαχείριση της νόσου τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρία μας συνεχίζει ενεργά το ερευνητικό της πρόγραμμα με στόχο την ανακάλυψη ακόμα πιο καινοτόμων θεραπευτικών επιλογών, όπως είναι η φινγκολιμόδη, η πρώτη φαρμακευτική ουσία σε μορφή χαπιού που εγκρίθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη για τη μείωση της δραστηριότητας της νόσου και στους τέσσερις δείκτες (υποτροπές, εστίες στη μαγνητική, αναπηρία και εγκεφαλική ατροφία) σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα μορφή ΣΚΠ».