Top

Θυμός: πώς να τον εξωτερικεύσουμε αποτελεσματικά;

Θυμός είναι μια συναισθηματική κατάσταση που ποικίλλει από τον ήπιο εκνευρισμό ως την οργή και την μανία. Τι μπορεί να συμβαίνει στο σώμα μας όταν θυμώνουμε:

α) εκφράσεις προσώπου: σφιγμένα χείλη, ένταση στα σαγόνια και στα δόντια, χλωμό ή κατακόκκινο δέρμα, μια ανεπαίσθητη κίνηση ρουθουνιών, η κόρη των ματιών φαίνεται συννεφιασμένη και το χρώμα ξεθωριάζει,

β) νευροβιολογικές αντιδράσεις: οι χτύποι της καρδιάς, η πίεση μας και οι ορμόνες του άγχους (αδρεναλίνη) αυξάνονται.

 

Σε ποιες συνθήκες/καταστάσεις μπορεί να πυροδοτηθεί ο θυμός:

– όταν οι σχέσεις μου με τους άλλους απειλούνται,

– όταν χρειάζομαι να ελέγχω τα πράγματα που είναι σημαντικά για εμένα,

-όταν νιώθω ότι δεν με ακούν οι άλλοι ή δεν εκτιμούν τις απόψεις μου

 

Παρά το ότι ανήκει στα βασικά συναισθήματα (μαζί με τη χαρά, τη λύπη, τον φόβο και την αηδία), είναι ταυτόχρονα και δευτερεύον συναίσθημα. Πολύ συχνά παρομοιάζουμε τον θυμό με ένα παγόβουνο, όπου στην κορυφή του είναι ο θυμός, και στη βάση του παγόβουνου μπορεί να κρύβονται συναισθήματα όπως απογοήτευση, ντροπή, άγχος, ανησυχία, απόρριψη. Βοηθητική στο πλαίσιο του αναστοχασμού είναι η ερώτηση: “Πριν θυμώσω τι ένιωσα;”

 

Όταν καταφέρουμε να εντοπίσουμε τα συναισθήματα που κρύβονται, τότε θα έχουμε κάνει ένα βήμα πιο κοντά προς την αποτελεσματική διαχείρισή του, καθώς στόχος μας είναι να εστιάσουμε στη διαχείριση αυτών των συναισθημάτων, καθώς επίσης και να εντοπίσουμε ποιες καταστάσεις τα πυροδοτούν και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτές.

 

Κάποιες αποτελεσματικές στρατηγικές θα μπορούσαν να είναι:

α) απλές τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές και η χρήση της φαντασίας, μπορούν να βοηθήσουν να κατευνάσουμε τα συναισθήματα θυμού,

β) βελτίωση της επικοινωνίας: πριν πούμε το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου, ας ηρεμήσουμε και ας προσπαθήσουμε να σκεφτούμε προσεκτικά τι θέλουμε να πούμε,

γ) χρήση του χιούμορ: Το απλό χιούμορ μπορεί να εξουδετερώσει την οργή με πολλούς τρόπους. Μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα πιο ισορροπημένα.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το χιούμορ για να τα αντιμετωπίσουμε περισσότερο εποικοδομητικά.

 

Ο μεγάλος μας φιλόσοφος Αριστοτέλης, είχε πει για τον θυμό: «Ο καθένας μπορεί να θυμώσει, αυτό είναι εύκολο. Αλλά το να θυμώνει κανείς με το σωστό άτομο, στο σωστό βαθμό και την σωστή στιγμή, για την σωστή αιτία και με το σωστό τρόπο, αυτό δεν είναι εύκολο».

 

Κρητικού Μαρίνα
PhDc Συμβουλευτική Ψυχολογία
MSc  Ψυχολογία Υγείας
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

Πηγή φωτογραφίας:  https://meallamatia.gr/