Top

Οικογένεια: ποιους ρόλους έχουμε “αναλάβει”;

Γεννιόμαστε σε μια οικογένεια και αυτόματα και ασυνείδητα μας δίνονται κάποιοι ρόλοι, με βάση τους οποίους βαδίζουμε μέχρι την ενηλικίωση. Μετά την ενηλικίωση αν καταφέρουμε να συνειδητοποιήσουμε αυτούς τους ρόλους, τότε είμαστε μπροστά στον δρόμο της αλλαγής. Αν δεν τους συνειδητοποιήσουμε, τότε καταλήγουμε να υιοθετούμε αντίστοιχους ρόλους και στην πυρηνική μας οικογένεια.

 

Με τι θα μπορούσε πιο αποτελεσματικά να παρομοιαστεί η οικογένεια; Ας φανταστούμε μια μικρή σκακιέρα. Η οικογένεια μας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια παρτίδα σκάκι. Κάθε πιόνι έχει συγκεκριμένο ρόλο στο παιχνίδι και συγκεκριμένες κινήσεις που μπορεί να κάνει. Δεν έχει επιλέξει να είναι έτσι, αλλά βαδίζει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού. Η διαφορά με το σκάκι, είναι ότι στην οικογένεια έχουμε την δυνατότητα να διερευνήσουμε τον ρόλο τον δικό μας, αλλά και των υπολοίπων μελών σε αυτήν, αν αποφασίσουμε να το δούμε σε βάθος, ώστε να αλλάξουμε την θέση μας. Κατανοούμε ποιον ρόλο έχουμε επιφορτιστεί ασυνείδητα και κατόπιν δουλεύοντας τον, προσπαθούμε να αλλάξουμε τα κομμάτια που δεν μας αρέσουν και να μετακινηθούμε πιο ενεργά στην σκακιέρα της ζωής μας!

 

Είναι ένας κόσμος ανεξερεύνητος που αν τον κατανοήσουμε, μπορούμε να ρίξουμε φως σε πολλά ασυνείδητα μοτίβα που επαναλαμβάνονται παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή μας! Το πιο πιθανό είναι να διαπιστώσουμε ότι ο ρόλος που κουβαλάμε είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε η μητέρα μας στην πατρική μας οικογένεια και με αυτόν που είχε η δική της μητέρα. Αν μπορούσαμε να πάμε πολύ πίσω στις γενιές, θα βλέπαμε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Σαν κάποιος να έχει “υπνωτίσει” ορισμένα μέλη της οικογένειας μας να βαδίζουν με ένα μοτίβο το οποίο να μεταφέρεται από γενιά σε γενιά.

 

Ο ρόλος του καλού παιδιού, του ατόμου που πάντα υποχωρεί και βάζει πρώτα τις ανάγκες των άλλων σε σχέση με τις δικές του ή του ατόμου που πάντα θέλει να ευχαριστεί τους άλλους για να νιώθει ότι τον αποδέχονται, είναι μερικοί από τους ρόλους που μπορεί να έχουμε. Μπορούμε να πορευτούμε με αυτούς στην υπόλοιπη ζωή μας ή υπάρχουν σημεία που μας έχουν κουράσει και θα θέλαμε να ήταν διαφορετικά; Αυτό αξίζει να δούμε και να προσπαθήσουμε να τροποποιήσουμε.

 

Κρητικού Μαρίνα
PhDc Συμβουλευτική Ψυχολογία
MSc  Ψυχολογία Υγείας
Συστημική-Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

 

Δημιουργία φωτογραφίας μέσω AI