Top

Τελικά έχει τόση μεγάλη δύναμη η ψυχοθεραπεία;

Οι συνεδρίες που διεξάγονται στο γραφείο ενός ειδικού είναι όντως αποτελεσματικές και αν ναι, για όλους ή υπάρχουν και άνθρωποι που δεν ωφελούνται; Ξεκινώντας, ας δούμε τι εννοούμε με τον όρο συμβουλευτική. Αντίθετα με το τι θεωρούμε ακούγοντας τον όρο συμβουλευτική, η συμβουλευτική ΔΕΝ είναι η παροχή πληροφοριών, συμβουλών ή η προσπάθεια του να επηρεάσω συνειδητά κάποιον, χωρίς αυτός να το θέλει. Είναι η συστηματική επαγγελματική βοήθεια που παρέχεται σε άτομα ή ομάδες για την επίτευξη αλλαγών προς την κατεύθυνση της αυτογνωσίας, της βελτίωσης της σχέσης με τον εαυτό και τους άλλους και την αντιμετώπιση των προσωπικών τους, αλλά και των κοινωνικών προβλημάτων ή κρίσεων και γενικότερα την προσωπική ανάπτυξη.

Τελικά πόσο μεγάλη δύναμη η ψυχοθεραπεία; Μπορεί να είναι βοηθητική και για ποιούς; Η πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση, είναι να έχουμε αποδεχτεί ότι αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα τα οποία καλό είναι να τα δουλέψουμε, καθώς έτσι θα αλλάξει η ζωή μας προς το καλύτερο. Ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι να πιστεύουμε στη δουλειά που γίνεται μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου. Ένα παράδειγμα που συχνά χρησιμοποιώ και είναι αρκετά αντιπροσωπευτικό είναι το εξής: Έστω ότι δύο άνθρωποι αντιμετωπίζουν ακριβώς την ίδια νόσο. Στον έναν δίνεται ένα φάρμακο με δραστική ουσία που αποδεδειγμένα με έρευνες έχει φανεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά το ίδιο το άτομο έχει πολλές αμφιβολίες ως προς το πόσο θα τον βοηθήσει. Στον άλλο άνθρωπο δίνεται placebo (μη δραστική ουσία), αλλά το άτομο αυτό έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον γιατρό που του συστήνει στη θεραπεία, στην ίδια τη θεραπεία, αλλά και στον εαυτό του ότι μπορεί να το παλέψει και να βγει νικητής. Ποιος λέτε να βοηθηθεί περισσότερο;

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με όσους απευθύνονται στο γραφείο ενός ψυχολόγου για στήριξη. Όταν το άτομο πιστεύει στη διαδικασία, έχει δεσμευτεί με το θεραπευτικό συμβόλαιο και θέλει να βοηθήσει τον εαυτό του κάνοντας μια αλλαγή, ώστε να μπορέσει να ανακτήσει την ποιότητα στη ζωή του, τότε η ψυχοθεραπεία θα μπορέσει να τον βοηθήσει αποτελεσματικά! Μόνο αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές, μπορούμε να έχουμε τα αυτιά, τα μάτια και την καρδιά μας ανοιχτά! Διαφορετικά…η ψυχοθεραπεία δεν έχει καμία απολύτως ισχύ, ο ειδικός νιώθει ανίκανος να βοηθήσει το άτομο που απευθύνθηκε σε αυτόν και όλο το οικοδόμημα της ψυχοθεραπείας μοιάζει σαθρό. Είναι όντως έτσι; Το αποτέλεσμα της θεραπευτικής διαδικασίας έγκειται κατά 30% στις ικανότητες του θεραπευτή και κατά 70% σε παράγοντες που αφορούν το ίδιο το άτομο!

Αξίζει να δώσουμε προτεραιότητα στην ψυχική μας υγεία, καθώς μην ξεχνάμε το ρητό των αρχαίων προγόνων μας: “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”. Η σωματική και η ψυχική μας υγεία αποτελούν μια ενότητα και ως εκ τούτου δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ξεχωριστά!

 

Μαρίνα Κρητικού
Ψυχολόγος Υγείας – Συστημική Σύμβουλος
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή φωτογραφίας: www.psy-therapy.gr