Top

Τα 6 βήματα για την διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων στις διαπροσωπικές μας σχέσεις

Ο σύγχρονος και γεμάτος άγχος τρόπος ζωής, όπου για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες της καθημερινότητας χρειάζεται να τρέχουμε από το πρωί ως το βράδυ, επιβαρύνει και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Ο καθημερινός αγώνας για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες, ίσως έχει ως αποτέλεσμα το βράδυ γυρνώντας σπίτι και στην προσπάθεια μας να χαλαρώσουμε να ανακινήσει συναισθήματα όπως θυμός, σύγχυση, φόβος, μοναξιά, και θλίψη. Πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε ώστε να μην μας κατακλύσουν και να μην επιβαρύνουν και τη σχέση μας με τον/την σύντροφο μας; Η βάση όλων είναι να είμαστε σε επαφή με αυτά τα συναισθήματα, ώστε να μπορούμε να τα κατανοήσουμε και να τα δουλέψουμε δημιουργικά.

Το πρώτο και πιο βασικό, είναι όταν συνειδητοποιούμε ότι νιώθουμε κάτι, να προσπαθούμε να εστιάσουμε σε ποιο σημείο του σώματος μας το νιώθουμε. Κάποιοι το εντοπίζουν ως πόνο στο στομάχι, άλλοι ως κόμπο στο λαιμό ή με αύξηση των παλμών της καρδιάς ή της έντασης οπουδήποτε στο σώμα. Αφού το εντοπίσουμε στο σώμα μας, αποδεχόμαστε αυτό μας το συναίσθημα και δεν προσπαθούμε να το πολεμήσουμε και να το διώξουμε μακριά. Βάζοντας το εκείνη τη στιγμή κάτω από το χαλί, θα προκαλέσει τη συσσώρευση του και ίσως αργότερα μια πιθανή έκρηξη. Αν προσπαθήσουμε να αφουγκραστούμε αυτά τα δύσκολα συναισθήματα θα συνειδητοποιήσουμε ότι προσπαθούν να μας αφυπνίσουν και να μας στείλουν ένα μήνυμα για όσα ίσως επακολουθήσουν.

Επόμενο βήμα είναι να κατανοήσουμε και να λεκτικοποιήσουμε το συναίσθημα μας, αναγνωρίζοντας για παράδειγμα ότι αυτό που νιώθουμε είναι θυμός ή άγχος. Το να μιλήσουμε για το τι νιώθουμε μας κάνει να είμαστε ενήμεροι για την παρουσία του συναισθήματος αυτού, ενώ αν το εξωτερικεύσουμε λεκτικοποιώντας το βοηθάμε τον εαυτό μας να το βιώνει λιγότερο βαριά και επώδυνα. Έπειτα ένα ακόμα σημαντικό βήμα είναι να το αποδεχτούμε, χωρίς να προσπαθούμε να το αρνηθούμε ή να το λογοκρίνουμε. Επειδή κάποια συναισθήματα, όπως ο θυμός, είναι αρνητικά φορτισμένα από την παιδική μας ηλικία, καθώς οι γονείς μας μας “έμαθαν” ότι δεν είμαστε αποδεκτοί όταν τα νιώθουμε, μας είναι και πιο δύσκολο να τα αποδεχτούμε. Για να το καταφέρουμε, ας σκεφτούμε τι θα λέγαμε σε ένα φίλο που μας εμπιστευόταν αυτή του την εμπειρία και αντίστοιχα να μιλήσουμε και στον εαυτό μας με την ίδια καλοσύνη και τρυφερότητα που θα μιλάγαμε και σε εκείνον.

Κατόπιν καίριας σημασίας είναι να θυμόμαστε ότι αυτό που νιώθουμε τη δεδομένη στιγμή δεν είναι μόνιμο. Το νιώθουμε στο εδώ και τώρα, αλλά δεν θα συνεχίζει να μας κατακλύζει για πάντα. Βοηθητικές θα ήταν οι εξής ερωτήσεις: “Τι νιώθω τώρα; Τι έχω ανάγκη και πώς μπορώ να με φροντίσω; Τι μπορώ να κάνω για τον/ην σύζυγο μου;  Τι θα ήθελα από τον/ην σύζυγο μου;” Αν αναρωτηθούμε αυτές τις στοχευμένες ερωτήσεις, τότε μπορούμε πιο αποτελεσματικά και γρήγορα να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας και τον/ην σύντροφο μας. Αφού περάσει λίγη ώρα και έχουμε ηρεμήσει από το έντονο συναίσθημα, ας προσπαθήσουμε να δούμε τι πυροδότησε το συγκεκριμένο συναίσθημα. Ίσως είχαμε μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή δυσκολευόμαστε στη σχέση μας με τον/ην σύντροφο μας. Ίσως νιώθουμε ότι δεν έχουμε επαρκή αναγνώριση, νιώθουμε μόνοι και αποσυνδεδεμένοι.

Τέλος, το κλειδί για τη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων είναι να αφήσουμε την ανάγκη μας να τα ελέγχουμε, αλλά να είμαστε σε εγρήγορση με το τι αντίκτυπο έχουν για εμάς και το πώς μας επηρεάζουν. Το να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τα παραπάνω βήματα, είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι απαιτείται χρόνος. Αυτό που έχουμε συνηθίσει ως αυτόματη αντίδραση για τη διαχείριση των δύσκολων συναισθημάτων μας είναι τελείως διαφορετικό από τα όσα αναγράφονται παραπάνω. Αξίζει όμως να επενδύσουμε στη σχέση μας με τον εαυτό μας και τον/ην σύντροφο μας.

 

Κρητικού Μαρίνα
Ψυχολόγος Υγείας/ Συστημική-Οικογενειακή Σύμβουλος

Συνεργάτης Attachment Parenting Hellas
marina.kritikou@yahoo.com

 

Πηγή: https://www.gottman.com

Πηγή φωτογραφίας: Mindful