Top

Αιματολογική εξέταση προβλέπει την προεκλαμψία

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine από την κλινική μελέτη PROGNOSIS τεκμηριώνεται η προγνωστική αξία του λόγου ανοσοκιμασιών sFlt-1/PlGF, βάσει της οποίας προβλέπεται ποιες έγκυες γυναίκες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν προεκλαμψία, μια πάθηση που αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου κι επιπλοκών για τις εγκύους και τα αγέννητα βρέφη τους.

Η μελέτη PROGNOSIS αποδεικνύει ότι οι χαμηλές τιμές του λόγου των πρωτεϊνών sFlt-1 και PlGF στο αίμα γυναικών που εμφανίζουν ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας προβλέπουν την απουσία εκδήλωσης της πάθησης εντός μιας εβδομάδας (ισχυρισμός αποκλεισμού πάθησης). Τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν δείχνουν ότι μια τιμή έως και 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF, αποκλείει την εμφάνιση προεκλαμψίας για την επόμενη εβδομάδα με πολύ υψηλό επίπεδο αξιοπιστίας που αγγίζει το 99,3%. Η ταυτοποίηση γυναικών που δεν έχουν πιθανότητες να εκδηλώσουν προεκλαμψία βραχυπρόθεσμα, απαλλάσσει από το άγχος της παρακολούθησης καθώς και της διατάραξης της οικογενειακής ζωής που προκαλεί η νοσηλεία.

Επίσης η μελέτη έδειξε, ότι μια τιμή μεγαλύτερη από 38 για τον λόγο sFlt-1/PlGF βοηθά να προβλεφθεί εάν οι γυναίκες με υπόνοια προεκλαμψίας θα εκδηλώσουν την πάθηση εντός τεσσάρων εβδομάδων (ισχυρισμός επιβεβαίωσης πάθησης), δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς να ταυτοποίησουν τους ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο και χρήζουν στενής παρακολούθησης.

Αυτά τα νέα και σημαντικά ευρήματα επιφέρουν ριζοσπαστική αλλαγή στην πρόγνωση της προεκλαμψίας στο κλινικό περιβάλλον, η οποία βασιζόταν παραδοσιακά στη μέτρηση της πρωτεϊνουρίας (πρωτεΐνη στα ούρα) και της αρτηριακής πίεσης. Δυστυχώς και οι δυο αυτές παράμετροι παρουσιάζουν ανεπάρκειες αναφορικά με την πρόβλεψη των γυναικών που θα παρουσιάσουν προεκλαμψία και με την εξέλιξη της πάθησης. Ως εκ τούτου, πολλές γυναίκες με ενδείξεις και συμπτώματα της πάθησης εισάγονται στο νοσοκομείο για εντατικό έλεγχο και παρακολούθηση χωρίς να υπάρχει ανάγκη, προκαλώντας την ανησυχία των ιδίων και των οικογενειών τους κι επιβαρύνοντας με επιπλέον έξοδα τον πάροχο υγείας.

Όπως εξηγεί ο Δρ Χαραλντ Ζέισλερ, Καθηγητής του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Ιατρικoύ Πανεπιστημίου της Βιέννης και ερευνητής στη μελέτη, «τα συναισθηματικά οφέλη που προσφέρει η εξέταση είναι πολύ σημαντικά: η προεκλαμψία αναπτύσσεται γρήγορα και τα συμπτώματα μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε γυναίκες που είχαν υγιή εγκυμοσύνη μέχρι τη δεδομένη στιγμή. Η δυνατότητα να ανακοινώσουμε σε ασθενή με ενδείξεις και συμπτώματα προεκλαμψίας ότι έχει χαμηλή τιμή sFlt-1/PlGF και άρα δεν διατρέχει κίνδυνο να εμφανίσει την πάθηση βραχυπρόθεσμα, αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα. Από την άλλη πλευρά, οι γυναίκες με υψηλές τιμές sFlt-1/PlGF μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία με μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και ενηλίκων, όπου θα τους παρασχεθεί η εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται».

Η διάγνωση της προεκλαμψίας με ακρίβεια δυνητικά σώζει ζωές και, επιπλέον, μπορεί να έχει θετικές οικονομικές επιδράσεις στα συστήματα υγείας. Η κλινική χρήση του λόγου sFlt-1/PlGF για την πρόγνωση και την διάγνωση της προεκλαμψίας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των σχετικών δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περιορίζοντας τόσο την εσφαλμένη απομάκρυνση των ασθενών από το νοσοκομείο όσο και την περιττή νοσηλεία τους. Η συστηματική χρήση της εξέτασης προεκλαμψίας μπορεί να μειώσει κατά 50% τον αριθμό των γυναικών που νοσηλεύονται πριν διαγνωστούν με προεκλαμψία, εξοικονομόντας περίπου 400 στερλίνες ανά ασθενή.

Η εξέταση είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, Λατινικής Αμερικής, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας που δέχονται τη σήμανση CE. Η εξέταση αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία.

 

Πηγή: http://health.in.gr/